Köszvényes betegek diétája
Köszvény esetén a szervezetben megnő a húgysav-szint, ennek következményeképp pedig húgysav kristályok csapódnak ki az ízületekben. Ezek a kicsapódott kristályok fájdalmat, gyulladást, ún. köszvényes rohamot okoznak. A betegség legtöbbször a helytelen táplálkozás miatt alakul ki, azonban genetikai hajlam is szerepet játszhat benne.
Purin szegény diéta
A kialakult köszvény betegség kezelésében a diétának és az életmód-változtatásnak kiemelt szerepe van. Ilyenkor ún. purinszegény diétát szükséges követni. A purin az a szerves vegyület, melynek emésztése során az emberi szervezet húgysavat termel. A purin bevitel csökkentésével tehát a húgysav-szint is csökkenthető.
Normál esetben táplálkozással napi 600 - 1000 mg purint viszünk be a szervezetünkbe. Köszvény, vagy erre való hajlam esetén ezt a mennyiséget szükséges drasztikusan csökkenteni. A magas húgysavszint a vérben jelzi a betegségre való hajlamot, ezt az állapotot nevezik hyperuricaemia-nak. Ilyenkor a napi purin bevitelt hosszútávon 300 mg-ra, vagy ez alá szükséges csökkenteni. Akut köszvény esetén (amikor roham van), a diéta szigorítására van szükség, ez napi maximum 100 mg purinbevitelt jelent. Krónikus köszvény esetén 200 mg purin fogyasztása megengedett.
Mit lehet, mit nem lehet?
Az ételeket purin-tartalmuk alapján lehet csoportosítani:
- A nagyon magas (150 mg) purin-tartalmú ételek tiltólistásak
- A közepesen magas (75 - 150 mg) purin-tartalmú ételek fogyasztása kis mennyiségben és ritka alkalmakkor megengedett
- A közepes (50 - 70 mg) purin-tartalmú ételek fogyasztása odafigyeléssel, mérsékelten ajánlott
- Az alacsony (50 mg) purin-tartalmú ételek fogyasztása ajánlott
Magas és nagyon magas purin-tartalmú ételek a húsok, halak, belsőségek, valamint ezek feldolgozott termékei. Legfőképp a zsíros húsételektől kell búcsút inteni. Esetenként megengedett kis mennyiségű sovány baromfihús (csirkemell, esetleg pulykamell, szigorúan bőr nélkül!), sovány halfilé, vagy előfőzött darált hús fogyasztása. Fontos kiemelni, hogy ez nem a naponta egyszer kategória, hanem maximum hetente, vagy ritkábban.
Az alkohol, a cukros édességek, péksütemények, a füstölt, zsíros ételek, a húsleves, a kocsonya szintén tiltólistás, fogyasztásuk kis mennyiségben sem megengedett, mert komolyan visszavetheti a köszvényes beteg állapotát!
Javasolt purinszegény ételek
Tejtermékek fogyasztása nagy mennyiségben ajánlott a purinszegény diétában, azonban ezek közül is a zsírszegény termékeké. A tejszín, a vaj, a tejföl nem tartozik ezek közé, e három tejtermék fogyasztása nem ajánlott. Az állati eredetű táplálékok közül a tojás kap nagy hangsúlyt a köszvény diétában. A tojás tápanyagtartalma kiemelkedő, azonban purin tartalma szinte jelentéktelen. Heti 6-8 db tojás fogyasztása ajánlott a purinszegény diétában.
Sok zöldség és gyümölcs fogyasztása előírt, azonban ezek közül is vigyázni kell például a legtöbb hüvelyes zöldséggel és a spárgával. Az olajos magvak is csak ritkán, kisebb mennyiségben fogyaszthatók. A burgonya, a rizs, valamint a gabonafélék azonban kifejezetten javasoltak ebben a köszvény diétában. A héjában sült burgonya fogyasztása különösen ajánlott, mert serkenti a purin-anyagcserét.
Az ételek elkészítését tekintve mindenképpen zsírszegény konyhatechnológia ajánlott, a húsételek (ritka) fogyasztása esetén javasolt előfőzni a húst és a főzőlevet kiönteni.
A purinszegény diéta kulcsfontosságú eleme a bő folyadékfogyasztás is. Napi 2-3 liter folyadékbevitel javasolt legalább, ami lehet víz, szénsavmentes ásványvíz, cukrozatlan tea, esetleg 100%-os gyümölcs- vagy zöldséglé. A gyógyvizek közül a Balfi és a Salvus vizek kifejezetten ajánlottak, gyógyteák közül pedig a csalántea napi fogyasztása javasolt.
https://dieta-abc.hu/purin-tablazat-hugysav/<br>