Laktózintolerancia


A laktózt (tejcukrot) a laktáz nevű enzim alakítja át a vékonybélben felszívódó glükózzá és galaktózzá. Ha ez az enzim hiányzik, az laktózintoleranciát (laktózérzékenységet) okoz, azaz a szervezet nem tudja átalakítani és hasznosítani a cukrot.

A laktóz a tejben és a tejtermékekben előforduló diszacharid, melyet a laktáz nevű enzim alakít át a vékonybélben felszívódó egyszerű cukrokká. A szükséges enzim teljes vagy részleges hiánya laktózintoleranciát okoz. Ekkor a tejcukor nem emésztődik meg, és ez (az elfogyasztott laktóz mennyiségétől, illetve az enzimtermelés szintjétől függően) változatos emésztőrendszeri panaszokat okoz.

Laktózérzékenység esetén a tejcukor vizet szív a bélbe és tejfogyasztást követően hasmenést okoz. A vastagbélbe jutó tejcukrot a bélbaktériumok megerjesztik, rövid láncú zsírsavakra, végül széndioxidra és hidrogénre bontják le, a hasmenés mellett fokozva a haspuffadást, bélgázképződést. A fruktóz és a szorbitol nagy mennyiségű fogyasztása is hasonló tüneteket produkálhat.

Kiket érint a laktózérzékenység?

A laktáz szint a születés után a legmagasabb, ezután az életkor előrehaladtával - folyamatos laktózbevitel ellenére is - csökken. A betegség általában 20-40 év között jelentkezik, de idősebb korban olyanoknál is megjelenhet, akik korábban gond nélkül meg tudták emészteni a tejet és a tejtermékeket, vagy éppen egyre kisebb mennyiség elfogyasztása esetén is jelentkezhetnek már a panaszok.

Az öröklődő teljes laktáz hiány nagyon ritka kórkép, ebben az esetben már az anyatejes táplálás alatt panaszok jelentkeznek. Az életkor előrehaladtával fokozatosan csökkenő laktáz szint miatt fellépő elsődleges laktózintolerancia jellemzően a gyermekkor után kezdődik.

A másodlagos vagy szerzett laktózérzékenység egy a vékonybelet (is) érintő betegség következménye. Ez lehet fertőzés (gyomor-bélhurut), antibiotikum kezelés, lisztérzékenység, Crohn-betegség, daganatok sugár- és kemoterápiája, rövidbél szindróma, cukorbetegséghez társuló bélmozgászavar. Az így kialakuló laktáz hiány életkortól független, azaz felnőtteknél és gyermekkorban egyaránt jelentkezhet.

A veleszületett és a primer (életkorral összefüggő) laktáz hiány tartós állapot, miként egyes krónikus betegségek (rövidbél szindróma, diabétesz) esetén is állandó jelleggel fennmaradnak a panaszok tejfogyasztást követően. Sokaknál azonban átmeneti jelleggel is jelentkezhet a laktózérzékenység, azaz a bélrendszeri fertőzés utáni gyógyulást, az antibiotikum kezelés vagy a kemoterápia után a bélflóra regenerálódását követően megszűnnek az emésztési panaszok. Koraszülött babáknál is gyakori az átmeneti laktáz hiány.

Férfiak és nők egyforma gyakorisággal érintettek. Érdekesség, hogy a laktáz hiányos nők egy része a terhesség alatt visszaszerzi a laktózbontó képességet, ennek oka valószínűleg a lassabb bélmozgás és a megváltozott bélflóra lehet.

A laktózérzékenység tünetei

Abban az esetben gondoljon laktózintoleranciára, ha tej vagy tejtermék fogyasztása után jelentkező

  • laza, hasmenéses széklet,
  • puffadás,
  • gyakori teltségérzet,
  • hasi fájdalom és
  • hányinger, hányás,
  • a fentiek következtében pedig kóros fogyás

figyelhető meg, jellemzően a tejfogyasztást követő 30-120 percben.

A tünetek jelentkezésében jelentős egyéni különbségek vannak, a laktáz enzim aktivitásának függvényében. Ez azt jelenti, hogy egyeseknél (ahol alacsony vagy teljesen hiányzik az enzimtermelődés) már kisebb mennyiségű tejtermék is okozhat panaszokat, míg másoknál (ahol csak kisebb mértékben csökkent a laktáz aktivitása) kis mennyiség elfogyasztása még nem jár tünetekkel.

A tejtermék fajtájától is függhetnek a panaszok, a betegek többsége a savanyított, erjesztett formákat (tejföl, túró, joghurt) jobban tolerálja, mint a nyers tejet. Egyes tejtermékek fogyasztása olyan kultúrákban is jellemző, ahol a felnőttek nagy része laktóz intoleráns.

Kivizsgálása

A laktózérzékenység diagnosztizálására funkcionális tesztek használhatók, ezek a következők:

  • Hidrogén kilégzési teszt: Jelenleg ez a választandó diagnosztikus eljárás. A páciens laktózt tartalmazó tesztitalt fogyaszt el. Három órán át félóránként a kilélegzett levegőmintákban mérik a hidrogén koncentrációt. A kiindulási értékhez képest 20 ppm koncentrációnövekedés laktáz hiányra utal.

  • Laktóztolerancia teszt: laktóz fogyasztását követően mérik a vércukor emelkedésének mértékét

  • Tejtolerancia teszt: a fentihez hasonló, csak nem tiszta laktózt, hanem tejet iszik a beteg

  • Laktózmentes étrend: a panaszok megszűnése a tejtermékek elhagyását követően, majd a panaszok kiújulása az ismételt laktózfogyasztás hatására a laktáz hiány alapos gyanúját veti fel.

A funkcionális tesztek alapján az elsődleges és másodlagos laktáz hiány nem különíthető el. Ha másodlagos laktóz intolerancia gyanúja merül fel, azaz elképzelhető, hogy más alapbetegség áll az érzékenység mögött, akkor további kivizsgálás jöhet szóba: képalkotó, tenyésztéses és endoszkópos vizsgálatok. A laktózintolerancia az utóbbi években genetikai vizsgálat segítségével is igazolható.

Mi a teendő laktózérzékenység esetén?

A tejcukor-érzékenység kezelési módja a tejtermékek fogyasztásának kerülése. Ekkor a betegeknek más módon kell gondoskodniuk a szervezet számára elengedhetetlen kalcium, riboflavin (B2-vitamin), niacin, folsav, B1-vitamin, fehérje, A-, D-, B12-vitamin, kálium, magnézium, valamint cink beviteléről.

A laktózmentes vagy prehidrolizált tejek ma már gond nélkül hozzáférhetők. A joghurtokat és sajtokat, továbbá a szója-alapú tejtermékeket a laktózintolerancia enyhébb formájában szenvedők jól tolerálják.

A másik lehetőség a tejtermékek fogyasztása előtt laktáz tabletták szedése, ha ez megfelelő dózisban történik, a tablettákkal ugyanis kívülről pótolható a szervezetből hiányzó enzim.


Hajdúnánás VIII. számú felnőtt háziorvosi körzet
Az oldalt a Webnode működteti Sütik
Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el