Syncumar kezelés alatt állók diétája
Egyre gyakoribbá váltak napjainkban a tromboembóliás megbetegedések, így egyre több ember részesül antikoaguláns kezelésben. (A trombózis kialakulására hajlamosító állapotok a tartós ágyhoz kötöttség, műtét, daganatos betegség, érelmeszesedés, szívelégtelenség, terhesség.)
A Syncumar a szervezetben a véralvadáshoz szükséges K-vitamin hatásának ellensúlyozásán keresztül gátolja az alvadást, így csökkenti a vérrög kialakulásának veszélyét.
Syncumarral kezelt betegek esetében, a gyógyszer megfelelő hatásának elérése érdekében célszerű bizonyos táplálkozási előírások betartása.
A "Syncumar diéta" nem egy speciális étrend, valójában az egészséges táplálkozás (vagy a
szívbarát étrend) alapján állítjuk össze a beteg étrendjét, az egyenletes K-vitamin bevitelre
azonban figyelni kell! A magas K-vitamin tartalmú zöldféléket nem szükséges száműzni az
étrendből (már csak azért sem, mert ezek többsége a legegészségesebb élelmiszereink közé
tartozik), csak a túlzott fogyasztásukat célszerű kerülni!
A K - vitaminnak azonban nem csak 1 formája létezik.
- a K 1 - vitamin a növények zöld leveleiben található jelentős mennyiségben
Általánosságban elmondható, hogy minél zöldebb egy levél, annál magasabb a
K 1 –vitamin tartalma.
- a K 2 - vitamint pedig baktériumok termelik
Így pl. az emberi szervezetben található bélbaktériumok is, melyek a szervezet
összes K 2 - vitamin tartalmának több mint felét állítják elő. A fennmaradó
mennyiséget a táplálékkal fogyasztjuk el (pl. máj, tojás, stb.).
Minden zöldségféle tartalmaz több-kevesebb K 1 - vitamint.
Ez alapján 3 csoportra oszthatjuk
őket:
Nagy K 1 -vitamin tartalmú zöldségfélék:
- a zöld fűszernövények (kapor, snidling, petrezselyemzöld, tárkony, stb.)
Ezekből csak minimális mennyiséget használunk, ezért fogyasztásukat korlátozni
nem kell!
- spenót, sóska, fodros kel, mángold, tépősaláták, rukkola, madársaláta,
medvehagyma, stb.)
Ezekből az alapanyagokból olyan ételeket célszerű készíteni, melyek csak kis
mennyiségben tartalmazzák az adott zöldségfélét. A belőlük készített ételekből
lehetőleg ne fogyasszon egyszerre nagyobb mennyiséget, illetve ne egyen belőlük
napjában többször!
Közepes K 1-vitamin tartalmú zöldségfélék:
- káposztafélék, fejes saláta félék, brokkoli, zöld spárga, stb.
A belőlük készült ételekből naponta egy-egy adag elfogyasztható. Pl.
frankfurti leves, vagy kelkáposzta főzelék (több burgonyával, kevesebb
káposztával készítve), rakott kelkáposzta, stb. Ezeket az ételeket fogyaszthatja
rendszeresen, csak arra kell figyelnie, hogy ezekből naponta egy adagnál többet
ne egyen.
Kis K 1-vitamin tartalmú zöldségfélék:
- karalábé, karfiol, tökfélék, petrezselyem gyökér, zöldbab, zöldborsó, kukorica,
sárgarépa, zeller, vöröshagyma, uborka, gomba, paprika, paradicsom, stb.
Nyugodtan fogyaszthatóak normál (vagy annál nagyobb) mennyiségben, vagy
akár napjában többször is.
A nagy K 1-vitamin tartalmúakból kisebb adagot, míg a kis K1-vitamin tartalmú zöldségfélékből
nagyobb adagot javasolt fogyasztani ahhoz, hogy a K1- vitamin bevitel egyenletes legyen.
K 1-vitamin-mentes (vagy minimális K 1-vitamin tartalmú) alapanyagok:
- a hús, tejtermék, kenyérfélék, rizs, burgonya, stb.
Figyeljen arra, hogy ne ezek az élelmiszerek alkossák az étrend gerincét. A
"Syncumar-diétában" elvileg korlátlan mennyiségben fogyaszthatná ezeket,
hiszen a gyógyszer hatását nem befolyásolják, mivel a K 1-vitamin tartalmuk
minimális, azonban sem a szívbarát étrend, sem az egészséges táplálkozás nem
képzelhető el csupán ezen nyersanyagok (hús, burgonya, rizs, tészta, stb.)
felhasználásával.
Ha Ön rendszeresen fogyaszt zöldségételeket, ám egyes napokon ezek kimaradnak az
étrendből, az ilyen napokon kialakult K 1-vitaminhiány (az előző napokhoz képest csökkent
bevitel) a gyógyszer hatását felerősíti, így a vérzésveszélyt fokozza. Az ilyen napokon, a K 1
vitamin-mentes fő fogásokat (pl. sült hús, burgonya/rizses hús/paprikás burgonya) javasolt
valamely zöld féléből készült salátával, esetleg savanyúsággal kiegészíteni.
A K 2 -vitamin bevitel az étkezéssel kevésbé befolyásolható, mivel a szervezet K 2-
vitamintartalmának csak egy kisebb része származik az ételekből, a nagyobb részt a
szervezetben lévő bélbaktériumok állítják elő. A szervezet K 2 - vitamin tartalmának jelentős
csökkenését pl. az antibiotikumok szedése kapcsán tapasztalhatjuk meg. Mivel ezek a
készítmények a kóros baktériumok mellett sajnos a hasznos baktériumokat is elpusztítják,
viszonylag gyorsan a szervezet K-vitamin szintjének jelentős csökkenését okozzák. A K-
vitamin hiánya miatt a gyógyszer hatása felerősödik, az INR érték megemelkedik, a
vérzésveszély pedig nő.
Az élelmiszerek K-vitamin tartalma mellett
- bizonyos gyümölcsök,
- az alkoholfogyasztás
- egyes étrend kiegészítők
- és több fajta gyógyszer
is hatással van a véralvadásgátló készítményekre. Egyesek gátolják, mások fokozzák a hatást.
A K-vitamin antagonista készítmények (Syncumar, Marfarin, Warfarin) hatását
felerősítő anyagokat tartalmaznak egyes gyümölcsök is. Köztudott, hogy a grapefruit
fogyasztás nem csak a véralvadásgátlók, hanem számos más gyógyszer (pl.
vérnyomáscsökkentők, statinok, stb.) hatását is felerősíti. Ezért jó néhány gyógyszer szedése
idején a grapefruit fogyasztása kerülendő! A legújabb vizsgálatok pedig a pomelo, a narancs, a
gránátalma, az áfonya és a paradicsom levében is kimutattak ilyen összetevőket. Mivel jelenleg
még csak néhány vizsgálati eredmény áll rendelkezésre arról, hogy egy-egy gyümölcsfajta
esetében mennyire intenzív ez a hatásfokozódás, elővigyázatosságból ezen gyümölcsök ill. a
belőlük készült gyümölcslevek nagy mennyiségű fogyasztását kerülje!
Az alkohol hatása a véralvadásgátló készítményekre összetett:
A rendszeres kis mennyiségű alkoholfogyasztás (pl. 1-1,5 dl vörösbor) mérsékelten csökkenti
a gyógyszer hatását, az alkalmi alkoholfogyasztás viszont (akár 2-3 dl mennyiségben is)
felerősíti azt, így vérzésveszélyt okoz. Mivel a tömény szeszesitalok igen magas
alkoholtartalmúak, ezért ezek fogyasztása a gyógyszerszedés idején kerülendő! Nagy
mennyiségű alkohol fogyasztása tilos!
Ne feledje, hogy számos gyógyszer ill. gyógyhatású készítmény is befolyásolja a Syncumar
hatását, különös figyelmet a recept nélkül kapható készítmények (egyes fájdalomcsillapító,
vagy gyulladást csökkentő készítmények, bizonyos étrend kiegészítők illetve növényi
hatóanyag-tartalmú készítmények, gyógyteák) igényelnek, mert ezeket bárki megvásárolhatja
és szedheti, akár a kezelőorvos tudta nélkül is. Így az esetleges befolyásoló hatásra sem derül
fény. Ilyen készítményeket lehetőleg gyógyszertárban vásároljon, ahol tájékoztatják arról,
hogy ezek a termékek fogyaszthatóak-e a véralvadásgátló kezelés ideje alatt. Ezek szedéséről
mindig tájékoztassa kezelőorvosát! Kiemelt figyelmet egy-egy étrend kiegészítő fogyasztása a
bevezetés és a kivezetés idején igényel.
Mivel a véralvadásgátlók hatását számos gyógyszer is befolyásolja, új készítmény bevezetése
idején az INR érték gyakoribb ellenőrzése válik szükségessé.
Összegzésként azt mondhatjuk, hogy nem a K -vitamin tartalmú alapanyagokból készült ételek
elhagyása a cél, hanem az egyenletes K-vitamin bevitel kialakítása javasolt. Így a szükséges
gyógyszer mennyiség könnyebben meghatározható, s az INR érték stabilizálható.